dimarts, 20 d’abril de 2010

Guardiola i el català

(escrit anònim rebut per correu)

A tots els catalans, del Barça o no, però catalans de soca-rel, i també per totes les persones de altres parles, que respecten la forma de ser de cada persona.

Parlar no hauria de ser mai un problema. Parlar en català tampoc, com parlar en castellà o en anglès o en serbocroat, xinès o danès. I no obstant els catalans constatem pràcticament cada dia com parlar en la nostra llengua pot arribar a ser un problema.

Per què? Si ho volen saber, ho tenen fàcil. Vagin al seu ordinador, connectin-se a la pàgina web d'El Mundo o a la del Marca -líders de la premsa digital espanyola- i cliquin la notícia o fòrum sobre la resposta de Josep Guardiola durant la roda de premsa posterior al partit Dinamo-Barça, en què afirmava: "És la nostra llengua (el català), som un país amb una llengua pròpia".

Agafin-s'ho amb temps i paciència, perquè a El Mundo hi ha un centenar de pàgines de comentaris i a Marca, van pel comentari tres mil i pico, i el conjunt destil·la tanta mala bava, tanta catalanofòbia i tanta manca de respecte per la llibertat i els drets individuals i col·lectius dels catalans, que la primera reacció seria empadronar-se urgentment a qualsevol dels 180 municipis on aquest diumenge (25-A) es podrà votar per la independència de Catalunya.

Josep Guardiola porta 22 mesos dirigint el Barça i, per tant, viatjant amb el Barça per Espanya i pel món i fent rodes de premsa plurilingües sense que això hagi causat cap problema. Per què? Perquè l'entrenador del Barça actua amb la mateixa naturalitat, transparència i dedicació amb tothom i des del primer dia. "Si em pregunteu en català, contestaré en català; ...si me preguntáis en castellano, contestaré en castellano; ...if you ask me in English, I'll try to answer in English; ...se mi domandate in italiano, io vi risponderò in italiano..." I si per atendre tothom en el seu idioma cal estar-s'hi més estona, s'hi està.

Aquesta és la política lingüística de Guardiola en la seva relació amb els mitjans. Aquesta és la radiografia de, per exemple, la roda de premsa posterior a la final de la Champions, on no vaig veure ni un periodista català que es molestés per una pregunta-resposta en italià, castellà o anglès, com tampoc vaig veure cap italià disgustat per una pregunta-resposta en anglès, castellà o català. Per què un periodista espanyol s'hauria de molestar per una pregunta-resposta en català?

Qui no vegi respecte, educació i voluntat de servei en l'actitud de Guardiola és que està cec, però no físicament, sinó mentalment. Qui hi vegi o en faci un problema és perquè el problema el té ell i el té a dins, com un càncer, enquistat, pervers i dominant.

Hi ha almenys tres grans causes perquè una cosa que no és problema ho acabi sent, i aquí tornem als digitals. Una és la manipulació interessada del tema que fa El Mundo plantejant el debat amb el títol ¿Le parece bien que Guardiola utilice la Champions para hacer una reivindicación nacionalista? Sona tan lleig que fa venir ganes de contestar "No", però és que la frase menteix més que proposa. A Guardiola li fan una pregunta concreta ­-en rus traduït al castellà- i la respon -en castellà traduït al rus- amb una naturalitat i prudència marca de la casa.

La segona és la ignorància d'aquells, a qui els ve de nou, que parlar en català amb un que et parla en català no és un acte de rebel·lia antiespanyola, de reivindicació patriòtica, de provocació, d'activisme polític, de nacionalisme, d'independentisme, d'autisme, de camuflatge o de politització del futbol, sinó un acte natural, automàtic, de disc dur, despullat de segones intencionalitats.

I la tercera gran causa són les ganes de tocar els nassos als catalans, com a expressió d'uns drets de conquesta històrics, d'un despotisme cultural i ideològic o simplement de la catalanofòbia. Per tot això hi ha gent que ara vol linxar Guardiola. Enhorabona per a ells, però el problema el continuen tenint ells. Guardiola seguirà utilitzant el català en el pròxim desplaçament, perquè és el seu idioma. I la resta de catalans farem el mateix.
Publica un comentari a l'entrada