divendres, 25 de juny de 2010

La crisi financera

(escrit anònim rebut per correu)

DEUTES i BURROS

Es va sol·licitar a un prestigiós assessor financer que expliqués aquesta crisi d'una forma senzilla, perquè la gent normal entengui les seves causes.

Aquest va ser el seu relat:

Un senyor es va dirigir a un poble on mai abans no havia estat i va oferir als seus habitants 100 euros per cada burro que li venguessin. Bona part de la població li va vendre els seus animals.

L'endemà va tornar i va oferir millor preu, 150 per cada burro, i un altra part de la població va vendre els seus.

L'endemà passat va oferir 300 euros i la resta de la gent va vendre els últims burros.

En veure que no hi havia més animals, va oferir 500 euros per cada burro, donant a entendre que els compraria a la setmana següent, i va marxar.

L'endemà va enviar el seu ajudant amb els burros que allí havia comprat perquè els oferís a 400 euros cada un. Davant del possible guany a la setmana següent, tots els vilatans van comprar els seus burros a 400 euros, i qui no tenia els diners els va demanar. De fet, van comprar tots els burros de la comarca.

Com era d'esperar, aquest ajudant va desaparèixer, igual que el senyor, i mai més no van aparèixer.

Efectes immediats:

El poble va quedar ple de burros i endeutats. Fins aquí el que va explicar l'assessor. Vegem el que va passar després:

Els que havien demanat, en no vendre els burros, no van poder pagar el préstec.

Els qui havien deixat diners es van queixar a l'ajuntament dient que si no cobraven, s'arruïnarien; llavors no podrien continuar deixant i s'arruïnaria tot el poble. Perquè els prestadors no s'arruïnessin, l'Alcalde, en comptes de donar diners a la gent del poble per pagar els deutes, el va donar als propis prestadors. Però aquests, un cop amb els diners a la butxaca, no van perdonar els deutes als del poble, que va continuar igual d'endeutat.

L'Alcalde va dilapidar el pressupost de l'Ajuntament, el qual va quedar també endeutat. Llavors demana diners a altres ajuntaments; però aquests li diuen que no poden ajudar-lo perquè, com és a la ruïna, no podran cobrar després el que li deixin.

El resultat:

Els llestos del principi, folrats.

Molta gent arruïnada i sense burro per a tota la vida.

Els prestadors, amb els seus guanys resolts i un munt de gent a qui continuaran cobrant el que els van deixar més els interessos, fins i tot apropiant-se dels burros ja devaluats amb què mai no arribaran a cobrir tot el deute.

L'Ajuntament igualment arruïnat.

Situació actual:

Per solucionar tot això i salvar tot el poble, l'Ajuntament va baixar el sou als seus funcionaris.
Publica un comentari a l'entrada