dimarts, 1 de gener de 2013

NO existeixen escuts de cognoms

Un escut d'armes és un fet referible a una sola persona, per tant NO existeixen escuts de cognoms.

No hem de creure amb desaprensius que ens ofereixen uns pretesos escuts dels nostres cognoms, als quals no tenim cap dret perquè, amb tota seguretat, pertanyen a d'altres famílies homònimes.

Suposem però, que som la persona a qui el Rei va donar-li l'escut d'armes. Llavors si que podem parlar-ne. Anem a fer-ho:  

L'escut d'armes de BRUSCA consisteix en un "búfal" negre (sable), en un camp d'or.

Travessant la cimera de l'elm de l'escut d'armes hi ha escrit, en una cinta de plata CONTERET CONTRARIA VIRTUS i que podríem traduir "ma o meno" com EL VALOR NO CONEIX LA FATIGA.

Els nord-americans solen donar al bisó (Bison bison) el nom de búfal, que no li pertany. El veritable búfal (Bubalis bubalis) viu a certes regions pantanoses de l'India. Aquest malentès possiblement ha fet confondre als genealogistes i per això apareix a l'escut dels BRUSCA un búfal.

La lògica ens porta al bisó europeu (Bison bonanus), encara que, per aquelles dates, aquest espècimen era propi de l'Europa Central i no pas de la península.
 
Crec sincerament que la figura de l'escut BRUSCA era l'AUROCH (Bos primigenius), artiodàctil rumiant de la família dels bòvids, extingit fa pocs segles i que des del segle XVII ha estat, indegudament, anomenat bisó. Els celtes l'anomenaven AUER i els castellans URO. Fou considerat símbol de fortalesa i fertilitat ("L'Uro no té por i posseeix grans banyes. Un habitant solitari de l'erm és un animal valent").

Puc afirmar que, la majoria dels BRUSCA del mon mundial, no tenim cap dret sobre l'escut esmentat anteriorment. Això no treu que poguéssim crear el nostre escut d'armes, actualment dit avatar, com per exemple, aquest tant maco que tenim tot seguit.


Publica un comentari a l'entrada