dissabte, 25 de gener de 2014

La parla al Faldutkistan

Estic treballant en un projecte que fa temps havia començat, però sempre l'anava aparcant: Lo llibre de LA MEUA PARLA. Una petita recopilació de paraules que utilitzava de menut i que, poc a poc sense adonar-me, he substituït per altres.

La meua intenció no és fer un treball acadèmic per tenir lo NOBEL de Literatura del mon mundial i part de la Galàxia, però tampoc vull que sigui una catxamona. Procuraré fer-m'ho amanós, clar i fàcil d'entendre, pos senzillament lo que vull és aconseguir no perdre-les i tornar-les a utilitzar pel que pugui.

M'agradaria que fos paregut a un diccionari però amb dibuixos i fotografies. Per demanar que no quedi. De moment estic revisant totes les paraules que tenia a la web www.brusca.cat i vaig afegint la definició de cadascuna, corregint les errades i cercant algun que altre dibuix que pugui acompanyar la paraula.

Suposo que, poc o molt, arribaré a les 500 paraules. Això comportarà fer un llibret d'unes 50 fulles que, per donar-hi forma, acabaré utilitzant los serveis de Bubok o Lulu.


Avore, avore si ho aconsegueixo. Alabatxigadéu... De moment vos dixo una mostreta sense imatges: 

Abadejo:
Bacallà. També«Tallar l'abadejo»: manar, ser l’amo, portar los pantalons.
Ablair:
Apallissar. Fer molt de mal. «L'han ablaït a cops», «Les abelles m’han ablaït a picades». També recremar «Quina solellada! M'ha deixat ablaït!»
Abocar:
Descarregar. També Abuidar, Tirar, Girar o inclinar un got, caixa o altre recipient, i fer-ne caure per la boca el seu contingut.
Abornar:
Envestir un animal a algú. «Lo va abornar lo bou», « Aborna-li lo gos». També Lladrar. «Lo gos ha estat abornant tota la nit».
Abrigall:
Amagatall. Lloc cobert, per arredossar-s'hi de nits o en dia de mal temps.
Abuidar:
Buidar. Deixar buit un receptacle o un lloc, traient-ne allò que conté. «Abuidar la botella»,«Abuidar lo cenicero». També se diu quan: Tallem cabells per minvar l'espessor excessiva de la cabellera.
Acabussar:
Tirar-se de cap dins l'aigua.
Acaçar:
Perseguir algú, corrent darrera ell.
Acalentar:
Fotre una pallissa (cast. zurrar). «Mira que t'acalentaré!»
Acaminador:
Objecte que serveix per ajudar als menuts adependre caminar.
Acampar:
Parar a un lloc. «Ara acamparem i podreu pixar». També Habitar provisionalment al camp dins de tendes, barraques o altres abrics.
Acaramelar:
Enamorar, dir paraules maques.
Asensiát:
Que té modos. Assenyat, de seny equilibrat (cast. sensato). Tot i que escrit és acenciat, jo prefereixo ficar-ho de la forma fonètica.
Aclarir:
Aclarir la vinya: tallar-li los sarments sobrers.

Publica un comentari a l'entrada