dilluns, 3 de març de 2014

La meua parla

Lo llibre està agafant forma i ara, desprès d'una primera fase de recerca, estic repassant cadascuna de les paraules per donar la versió personal de les mateixes, pos no dixa de ser un llibre d’expressions lligades als meus pensaments i sentiments falduts.

En cap moment ha estat la meua pretensió fer un diccionari acadèmic. Sols he procurat recopilar aquelles paraules que, de menut, utilitzava en la seua forma oral i que, poc a poc, vaig haver de substituir per atres, evitant absurds com el referent a la paraula gitar, que natros la fem servir per estirar-se al llit i a atres indrets de Catalunya significa vomitar.

També vaig deixar d’utilitzar paraules a causa de la inseguretat que molts hem patit en lo domini de la pròpia llengua, fet que sovint ens ha dut a considerar incorrectes aquelles paraules que no consten explícitament al diccionari normatiu, sense adonar-nos que la majoria no dixen de ser variants històriques genuïnes, totalment correctes.

La nostra riquesa de vocabulari és més amplia que la existent a atres comarques del Principat pel fet de confluir lo lleidatà i lo valencià, amb algun empelt incorrecte del castellà que, evidentment hauríem d’evitar.

Possiblement hauré inclós paraules velles que ja no se diuen perquè se referixen a objectes o activitats que han desaparegut, altrament hi haurà paraules que, avui per avui, no utilitzem en la mateixa assiduïtat i que seria bo recuperar-les perquè son lo nostre patrimoni i no l’hem de perdre.

De les 50 pàgines i 500 expressions que pensava tindria lo llibre, ja vaig per les 330 pàgines i ni fava de les expressions que ara conté, perquè no les he contat i perquè hi ha la possibilitat de treure'n alguna (dubto si és falduda, tortosina o pixapina) o d'incloure'n altres que van sorgint a la repassada. Un cop ho tingui tot enllestit, caldrà una revisió per persones que no hagin tingut tantes influencies d'altres indrets com jo. Suposo que los amics del poble m'ajudaran a rematar la faena.

Us dixo quatre tastets:

Publica un comentari a l'entrada