dimecres, 17 d’abril del 2019

La meua parla al "Faldutstan" (J)

Això no és un diccionari acadèmic, només vol ser un recull d’expressions que utilitzava de menut. Per tant, lo més important és:
Com se diu (fonètica) i
Què vol dir (significat).



Jac/a:
Gec. Peça de vestir. Equival a Caçadora o Abric.

Jaç:
Llit o cosa disposada per a jeure-hi al damunt.

Jagants:
Gegants. Cadascuna de les figures d'home o de dona, de gran estatura, que surten a Festes Majors i dies senyalats. Los jagants d’Ulldecona són lo Lluc i la Pietat, que van nàixer lo nou de setembre de 1988. La Falduca i la Farga son uns atres jagants del poble fets més recentment i que representen una bruixa i una princesa. Estos jagants acompanyen a Lluc i la Pietat a les seues sortides.
«Puc dir que he aportat lo meu granet d’arena al mon jaganter. Amb la mítica Penya TOC, organitzàvem un reguitzell d’activitats a la localitat de Sant Pol de Mar (Carnaval, Teatre, Cinema, Xou, etc...) i en el decurs dels anys vam arreplegar unes 250.000 ptes. que se van destinar a la construcció d’En Ben Hassad i Mercè de la Murtra, jagants nascuts lo 28 de juliol de 1985».

Jarder:
*Dijous Jarder*: Natros i els de les Illes Balears anomenem així al darrer dijous abans de la quaresma, en lloc de llarder o gras com és propi a atres indrets de Catalunya.

Jassera (sense accent):
Lloc menut, per a dormir-hi només un parell de persones. Jaç.

Jàssera (en accent):
Biga mestra que servix pel suport dels cabirons. Al País Valencià es Jàssena.

Jazz-Band:
Conjunt d'instruments de percussió que són tocats per un sol intèrpret. Bateria acústica.

Jersei:
Peça de vestir exterior, feta de gènere de punt, que cobreix del coll fins a la cintura. L'extrem inferior, coincident en la cintura, acostuma a ser elàstic.

Joguet:
Joguina. Objecte destinat a jugar-hi i entretenir-s'hi. N'hi ha per a xiquets i xiquetes, per a adults en general i inclús per a animals com lo gat o el gos.

Jornal:
Mesura que s'utilitza per calcular el valor d'una finca. Espai de terra que pots llaurar en lo matxo un dia normal de faena.
Lo jornal de terra també el podem calcular pel número de ceps que se poden plantar en una extensió determinada. A Ulldecona el jornal és l'espai que ocupen mil ceps.
L'equivalència del jornal en les mesures del sistema mètric decimal és molt variada. Tot seguit facilito un quadre de valors del jornal tradicional a diverses localitats de Catalunya:


Tortosa 21,90 àrees
Sort 29,65 àrees
La Seu Urgell 29,77 àrees
Vilanova i la Geltrú 33,32 àrees
Igualada 34,22 àrees
Puigcerdà 35,87 àrees
Tàrrega 37,04 àrees
Falset 37,75 àrees
Valls 38,93 àrees

Jota:
Ball popular. La Jota d'Ulldecona, coneguda també com lo Xim-Xim, té un tret diferencial de les atres i és que, en lloc de ballar-se formant una línia recta, les parelles encerclen la banda de música que se situa al mig. Atres trets diferencials los trobem a les balladores: lo monyo en forma de picaport, les arracades d'or llargues fins a quasi los muscles, i los bonics (i cars) Mantons de Manila.
«Se diu que per tindre complert lo pedigrí faldut  has d’haver ballat lo Xim-Xim almenys un cop a la vida. Jo ho he fet. Crec que va estar l’any 1973, l’únic cop en que m’ho ha demanat una balladora. Sense adonar-me, me vaig quedar lo ventall que ella m’hi havia dixat i la vergonya me’l va fer guardar quasi 30 anys a la tauleta de nit. Ara tinc entès que el torna a tenir la propietària, pos finalment la meua família li va retornar».

Jugament:
Articulació. Lloc on s'articulen dos o més peces, especialment dos ossos o músculs.
«Me fa mal lo jugament de la cama».

Juí:
Judici. Coneixement d'una causa en el qual el jutge ha de pronunciar la sentència.
«Li han fet lo juí i ha sortit culpable».
Com atres de la recopilació, aquest també és un mot antic (escrits d’Ausiàs March ho corroboren).

Juliola:
Donzella. Peix de cos allargat, boca menuda i dents agudes. Les femelles són de de color bru rogenc i porten dos línies blanquinoses sobre els costats, los mascles tenen lo dors bru verdós o blavenc i porten als costats una vistosa banda longitudinal roja o ataronjada.

Junta:
Juntura. Lloc d'unió de dos coses.
«Lo mecànic va ficar la junta abans de muntar lo carburador».

Justet:
1) Just. Que gairebé no arriba a bastar o que és excessivament estret.
2) Poc intel·ligent. Toix, curt, talòs.